Späť na blog
Podujatia

Viac ako 40 žien sa učilo programovať na Rails Girls Bratislava

Skillmea
12.07.2016
3 minúty čítania
Viac ako 40 žien sa učilo programovať na Rails Girls Bratislava
Viac ako 40 žien na jednom mieste, ktoré sa chcú učiť programovať. Máte pocit, že je to utópia? :) Nie! Skutočnosť, ktorá sa už po štvrtýkrát odohrala na podujatí Rails Girls v coworkingovom centre Impact Hub Bratislava.
Rails Girls Bratislava je bezplatný programátorský workshop, ktorý má za cieľ pritiahnuť viac žien do IT. Chce im ukázať, že programovanie nie je ani žiadny strašiak, ani čisto mužská záležitosť.
Organizácie sme sa aj tento rok ujali my z Learn2Code za pomoc Aj Ty v IT. Účastníčkami boli dievčatá nie len zo Slovenska, ale aj z Čiech či Rakúska. Spoločné majú to, že ich zaujíma online svet, blogovanie, vlastné podnikanie, prípadne pracujú vo firmách, pôsobiacich v online biznise. Väčšina z nich nemala žiadne predchádzajúce skúsenosti s programovaním.

Náplňou celodenného workshopu bolo programovanie jednoduchej webovej aplikácie pod dohľadom skúsených mentorov. Mentori, rovnako ako dievčatá, neboli len zo Slovenska, ale prišli aj z Viedne alebo Prahy.

Ako to prebiehalo

Dievčatá boli rozdelené do malých skupín podľa predchádzajúcej znalosti programovania. To sa odzrkadlilo na individuálnom prístupe a zaujímavej rôznorodosti skupín, každý mentor poňal vedenie svojej skupiny vlastným spôsobom. Tento systém si pochvaľovala väčšina účastníčok, vrátane Kristíny z Bratislavy:
“Rozdelenie do menších skupiniek, podľa úrove znalostí, bol veľmi dobrý krok, lebo sme sa navzájom nebrzdili a každá naša otázka bola zodpovedaná.”
Workshopová časť začala objasnením pojmov ako frontend, backend a neskôr aj konkrétnym vysvetlením technológií HTML a CSS. Potom sa prešlo na jazyk Ruby, čo je menej známa alternatíva k jazyku PHP. Dievčatá na vlastnej koži zažili, aké je to vytvoriť si vlastný blog, poznámkovač alebo úložisko fotiek.
Súčasťou podujatia boli aj motivačné prednášky od ľudí z “fachu”, ktorí dievčatám povedali, ako začínali oni a prečo je dobré vedieť programovať. Alex z Learn2Code porozprávala, ako začínala programovať a ako získala svoje prvé zamestnanie ako programátorka. Šimon z Websupportu ukázal, že pokiaľ viete programovať, pracovať môžete odkiaľkoľvek a pre kohokoľvek. A nakoniec mentor Tony ukázal výhody a zdroje učenia sa frameworku Ruby on Rails.

O krok bližšie k cieľu
Workshop je ďalším z našich krokov pri budovaní aktívnej IT komunity na Slovensku a zapájaní žien do nej. Je zrejmé, že po niekoľkohodinovom workshope z nikoho programátora nespravíte. A to ani nebolo cieľom Rails Girls. Program oboznámil dievčatá so základnými pojmami, technológiami a ich využitím v praxi. Ale predovšetkým im ukázal, že miesto v IT svete a predpoklady na programovanie, majú aj ženy.

Rails Girls Bratislava zorganizovali Learn2Code a Aj Ty v IT. Learn2Code je iniciatíva zameraná na výučbu digitálnych zručností. Aj Ty v IT pracuje na motivovaní dievčat k štúdiu a práci v IT sektore. Workshop pripravili s podporou viacerých partnerov ako Nadácia VÚB, Hewlett Packard Enterprise, Synergie, Websupport, Thirtyseventy.digital, Essential Data alebo Martinus.
Fotky z podujatia si môžete pozrieť na Rails Girls Bratislava facebookovej stránke.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Scratch workshop pre učiteľov II.
Podujatia
05.05.2016
Skillmea

Scratch workshop pre učiteľov II.

Learn2Code spustilo začiatkom tohto školského roka viacero programátorských krúžkov pre deti od 8-12 rokov. Naším cieľom je rozšíriť krúžky priamo na školy v spolupráci s učiteľmi.  Učiteľom ponúkame bezplatný workshop v Košiciach, Žiline a Banskej Bystrici, na ktorom získajú všetky potrebné informácie pre samostatné vedenie krúžku vo svojej škole, vrátane kompletných materiálov a metodických postupov.  Obsah workshopu: • oboznámite sa s nástrojmi a možnosťami prostredia Scratch,  • programátorské koncepty prostredia Scratch (cykly, podmienky, premenné, … až po klonovanie a procedúry),  • vytváranie vlastných hier a animácií. Cieľ workshopu: • príprava učiteľa pre samostatné vedenie programátorského krúžku na vlastnej škole,  • oboznámenie so všetkými nástrojmi, vzdelávacími materiálmi a metodickými postupmi. Požiadavky na učiteľa: • nadšenie pre technológie a vzdelávanie v tejto oblasti,  • kreativita,  • nie sú potrebné programátorské znalosti Inštruktor: Ľuboš Jaroš WORKSHOP TRENČÍN Miesto: ZŠ Dlhé Hony 1, 911 01 Trenčín (mapa)  Cena: zadarmo  Termín: 16. máj 2016 (prihlasovací formulár)  Čas: 9:00 - 15:00  WORKSHOP KOŠICE Miesto: Vzdelávacie IT centrum Telegrafia, Lomená 1655/1, 040 01 Košice (mapa)  Cena: zadarmo  Termín: 25. máj 2016 (prihlasovací formulár)  Čas: 9:00 - 15:00  WORKSHOP ŽILINA Miesto: Mestský úrad Žilina, Námestie obetí komunizmu 1, 010 01 Žilina  Cena: zadarmo  Termín: 26. máj 2016 (prihlasovací formulár)  Čas: 9:00 - 15:00  WORKSHOP BANSKÁ BYSTRICA Miesto: BIC Banská Bystrica, Rudohorská 33, 974 11 Banská Bystrica (mapa)  Cena: zadarmo  Termín: 27. máj 2016 (prihlasovací formulár)  Čas: 9:00 - 15:00  Tešíme sa na Vašu účasť.  Kontaktná osoba: Marián Kristeľ, skoly@https://skillmea.sk, +421 949 428 812 Hlavným partnerom projektu je spoločnosť Eset.  Bližšie informácie k projektovému zámeru nájdete na tomto linku.  [Image]
Scratch workshop pre učiteľov
Podujatia
13.01.2016
Skillmea

Scratch workshop pre učiteľov

Learn2Code spustilo začiatkom tohto školského roka viacero programátorských krúžkov pre deti od 8-12 rokov. Naším cieľom je rozšíriť krúžky priamo na školy v spolupráci s učiteľmi. Učiteľom ponúkame bezplatný workshop, na ktorom získajú všetky potrebné informácie pre samostatné vedenie krúžku vo svojej škole, vrátane kompletných materiálov a metodických postupov.  Bližšie informácie k projektovému zámeru nájdete na tomto linku.  [Image] Obsah workshopu: • oboznámite sa s nástrojmi a možnosťami prostredia Scratch,  • programátorské koncepty prostredia Scratch (cykly, podmienky, premenné, … až po klonovanie a procedúry),  • vytváranie vlastných hier a animácií.  Cieľ workshopu: • príprava učiteľa pre samostatné vedenie programátorského krúžku na vlastnej škole,  • oboznámenie so všetkými nástrojmi, vzdelávacími materiálmi a metodickými postupmi.  Požiadavky na učiteľa: • nadšenie pre technológie a vzdelávanie v tejto oblasti,  • kreativita, chuť experimentovať a zvedavosť,  • schopnosť pracovať s deťmi,  • nie sú potrebné programátorské znalosti  Inštruktor: Ľuboš Jaroš  Miesto: Bratislava, DIGIPOINT - Polus City Center (1. posch., mapa)  Cena: zadarmo  Termín: 22. alebo 23. január 2016 (prihlasovací formulár)  Čas: 9:00 - 15:00  Prihláste sa prosím na workshop prostredníctvom tohto formulára.  Tešíme sa na Vašu účasť.  Kontaktná osoba:  Marián Kristeľ  skoly@https://skillmea.sk  +421 949 428 812  Hlavným partnerom projektu je spoločnosť Eset. 
3. ročník Rails Girls Bratislava alebo dievčatá sme učili programovať
Podujatia
10.09.2015
Skillmea

3. ročník Rails Girls Bratislava alebo dievčatá sme učili programovať

[Image] V piatok 4. septembra v neskorších popoludňajších hodinách sme už dokončovali prípravy na tohtoročný workshop Rails Girls Bratislava. Bolo treba už len nafúkať balóny a "zábava" sa mohla začať. Workshop sa opäť konal v perfektných priestoroch Impact Hub Bratislava, ktorým sme nesmierne vďační za spoluprácu a za skvelé priestory, ktoré nám poskytli. Postupne začali prichádzať mentori a aj účastníčky. Tento rok ich naozaj nebolo málo, mentorov bolo viac ako dvadsať a prihlásených dievčat bolo vyše než 120, z nich sme museli vybrať 50, ktoré sa nakoniec workshopu zúčastnilo. Prihlásené slečny boli rôznej národnosti, Slovenky, Maďarky, Rakúšanky a bola nimi aj slečna z Talianska. Jedno však mali všetky spoločné, tešili sa na workshop a na programovanie.[Image] Inštalačná párty dopadla vynikajúco, učastníčky a mentori sa zoznámili a nainštaloval sa software, bez ktorého by nezvládli ďalší deň. Náladu spríjemnili fľaše sajdra Jablčnô a sladké dobroty od Le Sucré-sweet Manufacture. Sobota prišla rýchlo a plní očakávaní sme sa do tohto dňa púštali. Registrácia dievčat prebehla celkom rýchlo, všetky dostali aj darček od nás a našich partnerov (viď foto). Naša Peťka z Aj ty v IT otvorila celý workshop a následne sa odštartoval celodenný programovací maratón. Do obeda sa slečny zoznamovali základnými prvkami programovania, dostali "intro" do jazyka Ruby a frameworku Ruby on Rails. [Image] Po obede si slečny vypočuli niekoľko motivačných prezentácií, aby sa nebáli v živote vyskúšať nové veci a hlavne programovať. Mali možnosť vypočuť si aj prečo je dobre spraviť si prestávku, keď už človek cíti, že je v koncoch. Po skončení workshopu sme sa presunuli z Impact Hub Bratislava na afterpárty do jedného podniku, kde sme sa až do rána zabávali. Rails Girls je iniciatíva, ktorá podáva pomocnú ruku účastníčkam, naučí ich ako začať s programovaním a pomôže získať nové vedomosti a kontakty, ktoré ešte v živote môžu prísť vhod. Rails Girls Bratislava vytvára a spája programátorskú komunitu.  Vidíme sa o rok, zatiaľ kódeniu zdar! :) [Image]

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách