Späť na blog
Ostatné

Čo je to prokrastinácia? Nemýľte si ju s lenivosťou

Skillmea
04.05.2023
11 minút čítania
Čo je to prokrastinácia? Nemýľte si ju s lenivosťou
Zaujíma vás, čo je to prokrastinácia, aké sú jej príčiny a ako prestať odkladať dôležité úlohy na neskôr? V tom prípade čítajte ďalej, máme pre vás niekoľko užitočných informácií.

Máme v krvi vyhýbať sa veciam, o ktorých vieme, že by sme ich mali urobiť. Odďaľujeme, či odkladáme dôležité záležitosti na neskôr. Prokrastinácia nás oberá o plnohodnotné využitie produktívnych chvíľ nášho bytia na to, aby sme sa venovali tomu, čo by malo byť našou prioritou. 

Nie nadarmo sa hovorí, že na sklonku svojho života ľutujeme veci, ktoré sme mohli urobiť, ale neurobili. Nie tie, ktoré sme spravili a nevyšli celkom podľa našich predstáv. Navyše pocity viny, ľútosti až zlyhania, vyplývajúce z nevyužitých príležitostí, vedia škrieť poriadne dlho. 

O prokrastinácii sa hovorí stále častejšie. Avšak faktom zostáva, že nie je záležitosťou modernej spoločnosti. Ľudstvo prokrastinuje stáročia. Upozorňovali na to už starí grécki filozofi Sokrates i Aristoteles, ktorí používali výraz akrasia. Ten môžeme preložiť ako prokrastinácia alebo nedostatok sebakontroly

Čo je to prokrastinácia?

Zaujíma vás, čo je to prokrastinácia a ako ju možno najjednoduchšie definovať? Faktom je, že jednotná definícia prokrastinácie neexistuje. Samotné slovo pochádza z latinského pro-crastinus, čo znamená patriaci zajtrajšku.

Ide v podstate o úmyselné, alebo naučené odkladanie vecí na neskôr. Je to niečo, čo nám bráni začať v zmysluplnej, dôležitej činnosti a namiesto toho sa venujeme niečomu inému. 

Problém prokrastinácie spočíva v tom, že ide o chronický jav, ktorý nám spôsobuje stres, už spomínané pocity viny, zlyhania či ľútosti nad premrhanými príležitosťami. Samozrejme, prokrastinácia zhoršuje pracovný výkon a má negatívny vplyv na telesné i duševné zdravie. 

Čo je to spánková prokrastinácia? 

Definícia prokrastinácie napovedá, čo je spánková prokrastinácia. Jednoducho povedané, ide o odďaľovanie spánku. Spánková prokrastinácia teda súvisí s odkladaním spánku, pričom čas spánku je využívaný na voľnočasové aktivity a zábavu

Spánkovou prokrastináciou trpia, napríklad manažéri, ktorí takmer celý deň venujú práci a potom obetujú časť nočného odpočinku v prospech voľnočasových aktivít. Avšak mali by sme si uvedomiť, že dlhodobý deficit spánku má negatívne účinky na zdravie aj v prípade, že sa venujeme zábave.

Lenivosť verzus prokrastinácia

Význam prokrastinácie už poznáme. Prokrastinovať znamená, že by sme sa chceli venovať dôležitej úlohe, avšak nedarí sa nám to, čo nás do značnej miery frustruje. Ak je naším problémom lenivosť, tento stav nám vyhovuje a nevyvoláva v nás žiadne negatívne emócie. Jednoducho je fajn len tak si hovieť. 

Opakom prokrastinácie je prekrastinácia 

Opak prokrastinácie je prekrastinácia. Ak sa staneme prekrastinátorom, úlohy dokončujeme príliš skoro, teda vo veľkom predstihu. Avšak problémom je, že v škole, zamestnaní či podnikaní nie je také podstatné byť prvým, ako lepším. 

Čiže aj v tomto prípade platí, že niet nad zlatú strednú cestu – začať s úlohou v dostatočnom predstihu, robiť na nej priebežne a odovzdať ju v požadovanom termíne.
Zdroj: freepik.com

Príčiny prokrastinácie

Existujú viaceré príčiny prokrastinácie, medzi ktoré patria:
  • Rozhodovacia paralýza spočíva v neschopnosti vybrať si to, čo je pre náš život  skutočnou prioritou, keďže sme zaplavení množstvom podnetov. 
  • Neuvedomovanie si hodnoty času, pretože čas, ktorý máme k dispozícii v rámci svojho života je obmedzený. 
  • Nevyriešený alebo skrytý emocionálny problém, resp. emocionálny spúšťač ovplyvní to, ako sa cítime a potom aj správame. To znamená, že prokrastinácia nie je jediným existujúcim problémom. Môže súvisieť s frustráciou, strachom zo zlyhania, pochybnosťami, úzkosťou, ale aj depresiou, poruchami príjmu potravy ADHD či perfekcionizmom. 
  • Nedostatok sebadisciplíny, teda si zadáme cieľ, ale nemáme v sebe dostatok sily pracovať na ňom a úlohu realizovať. 
  • Vonkajšia motivácia je o tom, že za odmenu alebo zo strachu pred trestom robíme to, čo by sme inak nerobili. Aj z tohto dôvodu, by sme mali pracovne venovať tomu, čo nás vnútorne napĺňa.  Odmeny a ani tresty nie sú dostatočne motivujúce, aby sme sa prokrastinácii vyhli.  
  • Časová nekonzistentnosť spočíva v tom, že náš mozog viac oceňuje okamžité odmeny, ako tie budúce. To znamená, že kľúčom k porazeniu prokrastinácie je vnútorná motivácia  – vidíme zmysel v tom, čo robíme a máme osobnú víziu.

Ak vezmeme do úvahy, čo je to prokrastinácia a príčiny prokrastinácie, lepšie pochopíme, v čom je problém a, samozrejme, ľahšie nájdeme riešenie. Veď prokrastinácia ovplyvňuje pracovný výkon i duševné zdravie. 

Aký vplyv má prokrastinácia na duševné zdravie?

Prokrastinácia sa spája so zhoršením fyzického i duševného zdravia. Avšak skôr, ako začneme problém vôbec riešiť, musíme si uvedomiť, že podľa výskumov prokrastinuje z času na čas každý, ale iba 20 percent dospelých je skutočnými prokrastinátormi. Z toho vyplýva, že prokrastinácia zasahuje do ich každodenného života, znižuje jeho kvalitu nielen znížením produktivity, ale aj pocitmi hanby, viny či zlyhania. 

Čo znamená prokrastinácia z hľadiska vplyvu na duševné zdravie? Spája sa so zvýšenou úrovňou úzkosti, stresom, bolesťou, nezdravým životným štýlom, ale aj skutočnosťou, že prokrastinátori odkladajú aj riešenie týchto problémov, čiže otáľajú s vyhľadaním odbornej pomoci. 

Vplyv prokrastinácie na pracovné výkony je zásadný 

Stačí, ak vezmeme do úvahy, čo je to prokrastinácia, a nemusíme špekulovať nad tým, aký vplyv má na pracovné výkony. Ak chronicky prokrastinujeme, podávame značne znížené výkony, čo sa negatívne odzrkadľuje na produktivite práce

V reálnom pracovnom živote to znamená, že s riešením projektu začíname neskoro, sme vystresovaní a často ho odovzdávame buď nedokončený, alebo po termíne. Čo má, samozrejme, svoje dôsledky.
Zdroj: freepik.com

Tipy, ako bojovať proti prokrastinácii 

Už vieme, čo znamená prokrastinácia, aké sú najčastejšie príčiny prokrastinácie a ako zasahuje do nášho každodenného života. Otázkou zostáva, ako poraziť prokrastináciu? Inšpirujte sa našimi tipmi. 

  • Stanovte si osobnú víziu, vďaka ktorej si určíte priority a zamerajte sa na dôležité činnosti. 
  • Pred začiatkom pracovnej doby si dajte ciele, pričom na prvých troch miestach budú tie najdôležitejšie. Vyhnite sa dlhému zoznamu úloh na daný deň. 
  • Zvyk je železná košeľa, a preto je potrebné zmeniť návyky. Zostavte si “habit list”, teda list návykov. Je dokázané, že pomôže so zlepšením plánovania, učenia i motivácie. Na tento účel sa dajú využiť aj mobilné aplikácie
  • Denne si doprajte aspoň 20 minút iba pre seba. Ponorte sa do ticha a stretnite sa so svojím vnútorným ja, ktoré vám pomôže s nasmerovaním vášho života, nastavením  priorít i cieľov. 
  • Stanovujte si čiastkové odmeny. Odmeňte sa za zvládnutie časti úlohy na projekte. Napríklad, ak je jeho súčasťou stretnutie s nepríjemným klientom, míting urobte vo vašej obľúbenej reštaurácii. 
  • Odstráňte z dosahu to, čo vás láka alebo udržiava v prokrastinácii. Môže ísť, napríklad o čet v mobile či televízor v pracovni. 
  • V prípade spánkovej prokrastinácie choďte spať a vstávajte v rovnaký čas bez ohľadu na to, či je pracovný týždeň alebo víkend. Doprajte si 7 až 9 hodín spánku, pretože počas neho sa telo regeneruje. 

Techniky na porazenie prokrastinácie 

Na porazenie prokrastinácie môžete využiť techniku 2 minút a viac ako sto rokov starú metódu Ivy Leeho. Ako ich praktizovať? 

Technika 2 minút eliminuje odkladanie úloh na neskôr

Technika 2 minút je o tom, že s novým návykom začnete okamžite, respektíve do 2 minút. Kľúčové je urobiť prvý krok. Je tak veľká pravdepodobnosť, že budete pokračovať ďalej a vyhnete sa otáľaniu. 

Metóda Ivyho Leeho zvyšuje produktivitu 

Táto metóda pozostáva z nasledujúcich krokov: 
  • Večer pred spaním si spíšte 6 úloh, ktoré majú pre vás najväčšiu prioritu na druhý deň. 
  • Usporiadajte tieto úlohy podľa dôležitosti, teda najdôležitejšia úloha bude na prvom mieste. 
  • Po príchode do práce sa pustite do prvej úlohy a nerobte nič iné, pokiaľ ju nedokončíte. 
  • Postupujte rovnako s ďalšími úlohami. 
  • Tento postup opakujte každý deň. 

Kedy je potrebné vyhľadať odbornú pomoc?

Ak neviete, kedy osloviť odborníka, spíšte si na papier, čo znamená prokrastinácia vo vašom živote. Prišli ste na to, že v práci to ide s vami dolu vodou, pociťujete výčitky, ste v neustálom strese, poprípade máte problémy aj v iných oblastiach života? Potom neváhajte a oslovte odborníka.

S prokrastináciou vám môže pomôcť aj kurz Sila podvedomej mysle, ktorý vám predstaví nástroje a znalosti na to, aby ste boli schopní svoje negatívne presvedčenia zachytiť a pretvoriť na tie podporujúce.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Skillmea kariéra: Copywriter/ka junior
Ostatné
07.04.2023
Skillmea

Skillmea kariéra: Copywriter/ka junior

Hľadáme copywritera/ku.  🔎 Mal by si byť kreatívny, s dokonalou znalosťou slovenského jazyka a gramatiky. Dôležitá je aj tvoja chuť pracovať a vzdelávať sa. Pridaj sa k nám. Čo bude primárna náplň tvojej práce? 👉 písanie článkov na náš blog 👉 vytváranie kreatívneho obsahu podľa aktuálneho zadania a potrieb 👉 korektúra textov podľa potreby Koho hľadáme✅ Zaujímaš sa o niektoré z tém programovania, marketingu, dizajnu, nových technologických trendov, kryptosveta či osobného rozvoja. ✅ Orientuješ sa v online marketingu a jeho prostredí, bavia ťa nové technológie. ✅ Slovenská gramatika a štylistika na jednotku, články po tebe nebudeme kontrolovať. ✅ Pošli nám ukážky prác (obsahu), ktoré si v rámci copywritingu vytváral/a alebo vytváraš. Znalosť jazyka▪ slovenský - C2 - expert ▪ anglický - A1 - úplný začiatočník MzdaPozícia je vhodná pre vysokoškolákov a plat je od 4 € / hod. Práca aj na home office alebo z nášho kanclu. Prečo si vybrať nás🌐 Sme online vzdelávacia a kariérna platforma Skillmea. Máme najväčšiu ponuku online kurzov na Slovensku a v Čechách. 👉 Prístup získaš ku všetkým z nich. 🏢 Sedíme v office v Petržalke, kde budeš mať super podmienky na prácu. Budeš mať flexiblilný pracovný čas a možnosť pracovať aj z domu. Tešíme sa na teba. Dodatočné informácie📧 Pošli nám svoje portfólio prác, životopis alebo link na LinkedIn profil a dohodneme si online stretnutie, následne aj osobný pohovor a tam si povieme viac o pozícii.
Skillmea kariéra: Junior social media specialist
Ostatné
16.02.2023
Marián Kristeľ

Skillmea kariéra: Junior social media specialist

Ahoj 👋 Si nadšenec pre Instagram a TikTok? Rád(a) vytváraš príspevky na sociálnych sieťach? Chceš pracovať pre úspešnú vzdelávaciu platformu? Hľadáme práve teba 🙂 Náplň práceHľadáme nadšeného človeka pre sociálne siete a digitálnu reklamu. Mal by si byť kreatívny, s dokonalou znalosťou slovenského jazyka a gramatiky. Dôležitá je aj tvoja chuť pracovať a vzdelávať sa. Pridaj sa k nám. Čo bude primárna náplň tvojej práce? 👉 tvorba obsahu na Instagram a TikTok 👉 príprava a publikácia príspevkov na sociálne siete 👉 príprava a realizácia digitálnej stratégie 👉 reporting výsledkov Koho hľadáme✅ Hľadáme nadšenca pre marketing a sociálne siete. Mal/a by si mať skúsenosti s tvorbou rôznych formátov príspevkov na Instagram alebo TikTok. ✅ Orientuješ sa v online marketingu a jeho prostredí, bavia ťa nové technológie. ✅ Aspoň trochu ovládaš Photoshop, Figmu či iný grafický nástroj. Ak vieš aj postrihať video, je to paráda. ✅ Slovenská gramatika a štylstika na jednotku, príspevky po tebe nebudeme kontrolovať. ✅ Nemal/a by si sa báť aj vystupovať pred kamerou, natočiť reelsko, vyspovedať hostí v podcastoch. Skrátka byť extrovert. ✅ Pošli nám ukážky prác (obsahu), ktoré si v rámci social media vytváral/a alebo vytváraš. Čo by si mal/a vedieť📱 Instagram - pokročilý 🎯 Marketing - mierne pokročilý 🧑‍🎨 Photoshop - začiatočník Prečo si vybrať nás🌐 Sme online vzdelávacia a kariérna platforma Skillmea. Máme najväčšiu ponuku online kurzov na Slovensku a v Čechách. 🚀 Dáme ti príležitosť starať sa o náš Instagram a časom aj TikTok, budeš môcť svoje nápady realizovať v praxi a výsledky tvojej práce bude reálne vidieť. Sme otvorení novým nápadom a radi ti zveríme zodpovednosť za naše sociálne siete. 🏢 Sedíme v office v Petržalke, kde budeš mať super podmienky na prácu. Možnosť pracovať aj z domu. Tešíme sa na teba. Kontakt📧 Pošli nám svoje portfólio prác, životopis alebo link na LinkedIn profil a dohodneme si online stretnutie, následne aj osobný pohovor a tam si povieme viac o pozícii.
Skillmea kariéra: Video editor - strihač
Ostatné
27.12.2022
Marián Kristeľ

Skillmea kariéra: Video editor - strihač

Ahoj 👋 Rozširujeme náš video tím a hľadáme človeka, ktorý vie strihať a animovať videá. Chceš sa dozvedieť viac o tejto pozícii? Čítaj ďalej. Náplň práce✂ Tvojou náplňou práce bude primárne strih a animácia vzdelávacích videí do videokurzov, ktoré produkujeme. Máme vytvorený vlastný dizajn manuál k strihu a animácii, ale uvítame aj tvoju iniciatívu a nápady, ako videokurzy zlepšovať. 🎥 Určite ťa radi zapojíme aj do tvorby reklamných videí či podcastov, videí na sociálne siete (reels, shorts) a tvorbe video obsahu pre Skillmea. 🙏 Náš video tím pozostáva z video editorov, kameramanov a ďalších ľudí, ktorí ti radi v začiatkoch pomôžu a zaučia ťa. 💶 Mzdové podmienky: plat sa odvíja od pracovných skúseností a skillu, mzda od 800 Eur. Koho hľadáme✅ Dobré skúsenosti so strihom v Adobe Premiere Pro alebo inom programe (napr. DaVinci Resolve). ✅ Vieš spraviť aspoň základné animácie v Adobe After Effects. ✅ Znalosť práce v Adobe Photoshop a Adobe Illustrator. ✅ Chuť zdokonaľovať sa a učiť sa nové veci. Zručnosti⏩ Adobe Premiere Pro - mierne pokročilý až pokročilý ⏩ Adobe After Effects - začiatočník ⏩ Adobe Illustrator - začiatočník až mierne pokročilý ⏩ Adobe Photoshop - začiatočník až mierne pokročilý Čo robí Skillmea?🌐 Sme online vzdelávacia a kariérna platforma Skillmea. Máme najväčšiu ponuku online kurzov na Slovensku a v Čechách. 🚀 Dáme ti príležitosť učiť sa mnoho nových vecí o strihu a postprodukcii videí, budeš môcť svoje nápady realizovať v praxi a výsledky tvojej práce bude reálne vidieť. Sme otvorení novým nápadom a radi ti zveríme zodpovednosť za naše videokurzy či kampane. 🏢 Sedíme v office v Petržalke, kde budeš mať super podmienky na prácu. Možnosť pracovať aj z domu. Ako sa prihlásiť?📧 Pošli nám svoje portfólio prác, životopis alebo link na LinkedIn profil, pošleme ti krátky projekt na prestrihanie a potom si dohodneme osobný pohovor. Tešíme sa na teba.

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách