Späť na blog
Rozhovory

Tomáš Gregor - interview

Skillmea
07.03.2013
3 minúty čítania
Tomáš Gregor - interview

Ahoj Tomáš, povedz nám, ako si sa dostal k IT?

Asi neprekvapím, keď poviem, že cez počítačové hry. Mal som 14-15 rokov a ak sa chcel čovek hrať, tak v tých časoch bolo treba vedieť „vypimpovať“ autoexec.bat a config.sys a zabojovať o každý kB operačnej pamäte. A neustále odvírovať počítač. K reálnej práci som sa dostal počas doktorandského štúdia, keď som si privyrábal výrobou jednoduchým web stránok.

Prečo si sa rozhodol pre Ruby on Rails?

V končenom dôsledku presne preto, prečo aj iPhone. It just works. Ale predtým, ako som si to overil na vlastnej koži počas kurzu Starter League, ma inšpirovala hlavne firma 37signals, ktorej spolumajiteľ je tvorca Railsov.

Čo bolo v začiatkoch najťažšie?

Keď som začal robiť prvé webky, tak som sa naučil HTML, CSS a základy Flashu úplne sám. Nikdy som to s nikým nekonzultoval. Písal sa rok 2001 a vtedy bolo online zdrojov, tutoriálov a videocast-ov žalostne málo. Čiže pre mňa bolo najťažšie, že som nemal komunitu a hýbal som sa dopredu veľmi pomaly.

Čo by si odporučil záujemcom o web development?

Aby sa naučili komunikovať s ľuďmi. Web je nástroj, s ktorým vývojár komunikuje so svetom. Ak vývojár nevie komunikovať s ľuďmi, tak mu webová stránka zvyčajne nepomôže. Samozrejme existujú výnimky. Ale pri väčšine projektov som presvedčený, že empatia a schopnosť komunikovať so spolupracovníkmi, investormi a s ľuďmi celkovo, je dôležitým predpokladom pre vývoj dobrého web produktu. Zároveň by som začínajúcim vývojárom, grafikom, kóderom doporučil, aby sa nebáli toho, že je to ťažké. Ťažké je dobré, lebo znamená konkurenčnú výhodu v porovnaní s inými profesiami. A nakoniec by som im doporučil, aby sa tešili na „superpowers“, ktoré môžu získať aj prostredníctvom kurzu Learn2Code. V ktorej inej oblasti môžete po 3 mesiacoch osloviť produktom miliardy ľudí?

Na čom si pracoval alebo aktuálne pracuješ?

Vo svojej profesionálnej kariére som pracoval na spustení viacerých webov skupiny VÚB banky (momentálne Banca Intesa) a v ďalšej firme na rozšírení web analytických nástrojov na slovenský trh. Všetky dôležité projekty nájdete tu: http://www.linkedin.com/in/tomasg.
Momentálne sa venujem konzultantskej činnosti a programujem aplikáciu na podporu meetingov. Samozrejme, v Ruby on Rails. A stále sa učím, čo to vlastne znamená programovať.

Mac alebo PC?

Mac Mac Mac!
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Štefan Húska - interview
Rozhovory
26.02.2013
Marián Kristeľ

Štefan Húska - interview

Štefan je lektorom nášho 3-mesačného kurzu programovania pre začiatočníkov v Ruby on Rails. Trochu sme ho vyspovedali, aby ste sa o Števovi dozvedeli viac.[Image] Ako si sa dostal k programovaniu?Môj prvý počítač, na ktorom bežal Windows 98, nebol výkonom ani zďaleka dostačujúci na hranie hier. Navyše som ani nemal pripojenie na internet. Tak som začal skúmať samotný operačný systém a jeho software. Zlom nastal, keď som vo Worde objavil modul na písanie makier v jazyku Visual Basic. Pohľad na kusy farebného zdrojového kódu ma fascinoval. Okamžite som si kúpil hrubú knihu o programovaní a začal experimentovať. Prečo si sa rozhodol pre technológiu Ruby on Rails? K Ruby on Rails ma priviedol môj prvý job. Weby som dovtedy tvoril v PHP, až mi jedného dňa napísal Peter Študent a ponúkol mi pracovať v Ruby on Rails tíme. V tej dobe bolo problémom nájsť človeka ktorý tomu rozumie. Preto firme moja neznalosť Ruby on Rails neprekážala a rozhodla sa ma zaškoliť až “na mieste”. Povedal som si, že je čas naučiť sa niečo nové a ponuku som prijal. Považujem to zatiaľ za svoje najlepšie rozhodnutie. Touto cestou pozdravujem kamaráta a dlhoročného kolegu Petra Študenta :-) Čo bolo pre teba v začiatkoch najťažšie?V úplných začiatkoch môjho experimentovania s HTML som natrafil na úžasný zdroj Jakpsatweb.cz. Tým, že som našiel výučbové materiály v češtine, sa u mňa, ako mladého chalana neznalého angličtiny, eliminovala väčšina problémov. Autor stránky Dušan Janovský vie vysvetliť odborné témy presne tým spôsobom, aby im rozumel aj začiatočník. A navyše obsahuje aj štipku humoru. Príručka je, napriek svojmu veku, aj dnes veľmi hodnotná.  Čo sa týka začiatkov s Ruby on Rails, najťažšie pre mňa bolo pochopiť, ako môže mať programovací jazyk takú peknú syntax. Ruby je jazyk, v ktorom je radosť programovať.  Koľko ti trvalo dostať sa na úroveň profesionálneho programátora?Na začiatku treba definovať čo znamená byť profesionálnym programátorom. Profesionálne môžu byť minimálne tri veci - technické znalosti, pracovné skúsenosti a výsledky spojené s úspechom. Ja sa snažím dosiahnúť profesionalitu vo všetkých troch oblastiach, ale táto cesta je nekonečná :)  Čo by si odporučil záujemcom o internet a technológie?Záujemcom odporúčam, aby neostali len konzumentami toho čo internet ponúka, ale aby sa stali aj jeho tvorcami. Kľúčové je odhadnúť, ktorá technológia je práve teraz “in” a v nej sa stať odborníkom. Tak dosiahnete stav, že pracovné ponuky začnú chodiť samé od seba a ešte si budete môcť vyberať. Ruby on Rails považujem práve za tú technológiu, ktorej sa oplatí venovať. Teraz a určite aj najbližších pár rokov.  Mac alebo PC? PC je pre mňa použiteľné, ak na ňom beží Linux. Mac má krásny dizajn a krásny software. Toľko v skratke. Na výbere platformy až tak nezáleží. Dôležité je vybrať si spôsob akým počítač používam - buď na ňom budem vytvárať nejakú hodnotu, alebo môžem zabíjať hodiny na facebooku. Táto voľba je jediná, na ktorej záleží.

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách