Späť na blog
Vzdelávanie

Vývojárske a programátorské skratky (časť I.)

Skillmea
04.02.2023
10 minút čítania
Vývojárske a programátorské skratky (časť I.)
Zaujímalo vás niekedy, kto je ten Jason, o ktorom hovoria všetci vývojári. V skutočnosti je to JSON a je to skratka z JavaScript Object Notation a je to štandardný formát súboru na výmenu údajov. Pri práci s webmi bez ohľadu na to, či ste vývojár, marketér, editor, SEO špecialista alebo niečo medzi tým, narazíte na množstvo akronymov a skratiek. Zoznámenie sa s nimi vám uľahčí prácu. Poďme sa spolu pozrieť na prvú časť zoznamu najpoužívanejších skratiek a akronymov, s ktorými sa môžete stretnúť pri vývoji softvéru.

AJAX

AJAX je skratka pre asynchrónny JavaScript a XML. Možno to nedáva až taký zmysel – ale v skutočnosti ide o to, že keď ste na nejakej webstránke a na niečo kliknete, tak sa daná stránka nenačíta celá, ale sa do nej pridá len to, čo potrebujete. Interakcie s webom sa tak výrazne zlepšuje.

API

API je skratka z Application Programming Interface. Umožňuje dvom rôznym aplikáciám „hovoriť spolu“. Takže API je súčasťou servera, ktorý prijíma požiadavky a posiela odpovede iným aplikáciám. API funguje ako akýsi prostredník medzi webom (respektíve softvérom, ktorý vyžaduje nejaké informácie) a databázou. API teda figuruje na pomyslenej pozícii čašníka, ktorý v reštaurácii tlmočí prianie zákazníka kuchárovi.

ASP.NET

ASP.NET je skratka pre Active Server Pages a .Net odkazuje na framework .NET (dotNET). ASP.NET je open-source webový framework na vytváranie webových aplikácií na rozhraní .NET. Je vytvorený spoločnosťou Microsoft a umožňuje vývojárom vytvárať dynamické webové aplikácie, webové stránky a podobne. ASP.NET sa presunulo na verziu ASP.NET Core, ktorá je multiplatformová, ale ASP.NET je stále podporovaná a aktualizovaná od spoločnosti Microsoft.

BLOB

BLOB je skratka pre Binary Large Object. Ide o súbor binárnych údajov uložených ako jedna entita v databáze. Používa sa predovšetkým pri ukladaní médií, ako sú zvuk, obrázky a video. To sa trochu líši od iných druhov databáz, pretože často ukladajú reťazce alebo celé čísla. Keďže objekty BLOB často ukladajú obrovské súbory, budú si samozrejme vyžadovať aj podstatne viac miesta.

CDN

CDN je skratka pre Content Delivery Network. Ide o skupinu geograficky distribuovaných serverov, ktoré spolupracujú s cieľom veľmi rýchlo doručiť obsah návštevníkovi webovej stránky alebo aplikácie. Pomocou siete CDN je možné vykonávať rýchle prenosy daných aktív na načítanie obsahu webstránok vrátane obrázkov a videí. Väčšina veľkých internetových služieb, ako sú sociálne médiá, streamovacie služby, ecommerce weby, spravodajské portály a podobne, využívajú CDN siete.

CMS

Content management system v preklade znamená systém na manažment obsahu. Ide o softvér, aplikáciu alebo program navrhnutý na jednoduchú tvorbu, upravovanie a editáciu webového obsahu (text, video, obrázky, atď.). Najpoužívanejším CMS systémom na svete je WordPress.

CRUD

Čo znamená CRUD? Znamená to vytvoriť (Create), prečítať (Read), aktualizovať (Update) a odstrániť (Delete). Je to skratka v rámci programovania. Tieto štyri funkcie sú potrebné na operácia vykonávané na nejakom dátovom úložisku. Každá zo štyroch funkcií je dôležitá, pokiaľ ide o interakcie s databázou.

CSS

CSS je skratka pre Cascading Style Sheets, čo je jazyk šablóny štýlov, ktorý sa používa na zobrazenie toho, ako by mal vyzerať HTML dokument. Spolu s HTML a JavaScriptom je CSS jedným zo základných kameňov webstránok.

DNS

Skratka DNS znamená Domain Name System. DNS je to, čo umožňuje používateľom zadať ľubovoľnú URL adresu vo svojom prehliadači a nájsť požadovaný cieľ - bez toho, aby museli na serveroch prechádzať podadresármi IP adries, aby našli webovú stránku. DNS môžeme označiť ako telefónny zoznam internetu. Na webovú stránku pristupujeme cez adresu (doménu) ako skillmea.sk alebo wikipedia.org. Počítače a webové prehliadače však interagujú prostredníctvom adries internetového protokolu (IP). Domain Name System (DNS) preloží požadovanú doménu na IP adresu, ktorú potom počítače a prehliadače načítajú.

FTP

FTP znamená File Transfer Protocol. Ide o komunikačný systém, ktorý umožňuje prenos súborov medzi počítačmi. Ak je používateľovi udelený prístup pomocou používateľského mena a hesla, je možné pristupovať k vzdialenému počítaču v sieti (najčastejšie k serveru nazývanému FTP-host), kde potom môže používateľ získavať alebo prijímať súbory. FTP pripojenie sa často používa na prístup k web serveru na nahrávanie alebo sťahovanie súborov.

GraphQL

GraphQL je open-source dátový dopytovací a manipulačný jazyk pôvodne vyvinutý a vydaný spoločnosťou Facebook v roku 2012. GraphQL bol v roku 2015 uvoľnený ako open source a teraz je riadený nadáciou GraphQL Foundation, aby sa zabezpečilo, že jeho vývoj bude prebiehať otvoreným a neutrálnym spôsobom. Umožňuje klientom definovať štruktúru požadovaných dát a presne tá istá štruktúra dát je vrátená zo servera. Klienti si môžu určiť, aké údaje sú potrebné. Tým zabráni tak problémom nadmerného načítania, ako aj nedostatočného získavania dát.

GUI

GUI je skratka pre grafické používateľské rozhranie (Graphical User Interface). Je to systém interaktívnych komponentov, ktoré sú vizuálne prezentované používateľovi počítačového programu. Grafické používateľské rozhranie zobrazuje objekty, ktoré prenášajú informácie a akcie, ktoré môže používateľ vykonať. Môžu to byť objekty, ktoré menia veľkosť, farbu alebo viditeľnosť. Grafické používateľské rozhranie často obsahuje objekty ako ikony, kurzory a tlačidlá. Niekedy sú dokonca ďalej rozvíjané zvukom, animáciami alebo tieňmi.
Prvý prototyp GUI vyvinuli vo firme Xerox v roku 1979 a neskôr Steve Jobs a Apple inžinieri vyvinuli Lisa, prvý počítač s GUI dostupným pre verejnosť.

HTML

HTML je skratka pre jazyk Hypertext Markup Language a je štandardným jazykom pre vývoj webstránok. S HTML ste sa už tak či onak určite stretli, keďže všetky webové stránky na internete sú napísané pomocou HTML. Viac si prečítajte v tomto článku.

HTTP

HTTP znamená Hypertext Transfer Protocol. Ide o protokol, cez ktorý sa do vášho webového prehliadača odosielajú informácie na webovú stránku, ktorú si prehliadate. Prehliadač a webová stránka spolu komunikujú prostredníctvom údajov, ktoré sa odosielajú v čistom texte. Problém s obyčajným textom je v tom, že ho môžu pretínať a čítať iní. Preto bol protokol HTTP aktualizovaný na bezpečnejšiu verziu s názvom HTTPS - Hypertext Transfer Protocol Secure.

IDE

IDE je skratka pre integrované vývojové prostredie (Integrated Development Environment). Je to softvérový balík, ktorý používajú vývojári vo vývojovom prostredí a je navrhnutý tak, aby maximalizoval produktivitu a efektivitu vývojára.

JS

JS je skratka pre JavaScript. Je to skriptovací jazyk, ktorý sa používa na vytváranie a ovládanie dynamického obsahu na webovej stránke. To môže zahŕňať všetko, čo sa pohybuje na webovej stránke, všetko, čo sa obnovuje alebo inak mení na obrazovke, bez akéhokoľvek zásahu používateľa. Môžu to byť posúvače, carousely obrázkov, návrhy automatického dopĺňania alebo iné interaktívne prvky.

JSON

JSON znamená JavaScript Object Notation. Je to štandardný formát súboru na výmenu údajov. Na ukladanie a prenos dátových objektov medzi webovými servermi a aplikáciami používa text, ktorý ľudia dokážu prečítať a porozumieť mu. Je to veľmi bežne používaný dátový formát. Ide o textovú reprezentáciu štruktúrovaných údajov s pármi kľúč – hodnota a usporiadanými zoznamami.

MVC

MVC je skrakta pre Model-View-Controller, čo je návrhový vzor v rámci softvérového vývoja. Aplikácia sa navrhuje tak, že je rozdelená na 3 časti: Model - View a Controller. Model je reprezentáciou vlastností objektu, teda biznis logika. View je vizuálnym zobrazením dát a Controller je spojivkom medzi jednotlivými Modelmi a View.

Záver

Toľkoto skratiek na úvod by stačilo, pokračovať budeme ďalšími skratkami, ktorých význam vám určite pomôže zorientovať sa vo svete softvérového vývoja.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Odmocnina v Exceli
Vzdelávanie
18.01.2023
Skillmea

Odmocnina v Exceli

Chcete sa naučiť odmocňovať v Exceli? Je to jednoudché, viete to urobiť dvomi spôsobmi a to buď pomocou vzorca alebo pomocou funkcie.  Výpočet druhej odmocninyPre výpočet druhej odmocniny má Excel vo svojom repertoári pripravenú matematickú funkciu SQRT.[Funkcia SQRT] Táto funkcia má iba jeden argument a tým je číslo, z ktorého chcete vypočítať druhú odmocninu. Tento argument je povinný. Ako bude vyzerať výsledok odmocniny čísla 16? Pozrite si to na obrázku nižšie. Pomocou funkcie SQRT som vypočítal druhú odmocninu čísla 16 v bunke A4. Vzorec je =SQRT(A4) a výsledok je číslo 4. [Druhá odmocnina v Exceli] Výpočet inej odmocninyV poriadku, druhú odmocninu v Exceli vypočítať viete. Čo však, ak chcete vypočítať inú ako druhú odmocninu? Na to už neviete použiť funkciu SQRT(). Existujú dva prístupy k výpočtu, pozrime sa najskôr na výpočet pomocou matematického vzorca. Výpočet odmocniny pomocou matematického vzorcaX-tá odmocnina z čísla y sa vypočíta ako y na (1/x) Excel funkcia bude vyzerať nasledovne: =y^(1/x) Rýchly príklad, tretiu odmocninu z čísla 15 vypočítate nasledovne: =15^(1/3), výsledok:[Výpočet odmocniny cez matematický vzorec]Neviete, ako zadať symbol striešky? Použite túto klávesovú skratku: “Windows: Alt + 94 alebo Ctrl + Alt + š alebo Alt Gr + šMac: option + 6” Výpočet odmocniny pomocou funkcie POWERDruhý prístup pre výpočet odmocniny je pomocou funkcie POWER. Táto funkcia vypočíta mocninu daného čísla a obsahuje dva argumenty: 1. číslo: základ mocniny, ide o ľubovoľné reálne číslo, 2. mocnina: ide o exponent, na ktorý chcete základ umocniť. Keďže však chceme vypočítať odmocninu, zadáme do argumentu Mocnina exponent v tvare 1/3 pre výpočet tretej odmocniny, 1/4 pre výpočet štvrtej odmocniny atď.[Výpočet odmocniny pomocou funkcie POWER] ZáverVyskúšajte si všetko sami na príkladoch, aby ste nadobudli zručnosť pri počítaní odmocnín. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac, čo v návode nebolo, napíšte komentár. Pozrite si aj naše online kurzy zamerané na prácu s funkciami v Exceli.
Nemčina: Wollen časovanie
Vzdelávanie
07.01.2023
Skillmea

Nemčina: Wollen časovanie

V tomto článku sa pozrieme na časovanie modálneho slovesa wollen. Modálne sloveso wollen prekladáme do slovenčiny ako chcieť. Vyjadrujeme ním teda nejaké naše želanie, túžbu alebo prianie. Vo formálnej nemčine ho nepoužívame na vyjadrenie prosby, ale nahrádzame ho slovesom möchten - chcel by som. Časovanie modálneho slovesa wollenJe potrebné si uvedomiť jednu dôležitú vec a tou je odlišnosť od časovania pravidelných a nepravidelných slovies. K zmene prichádza predovšetkým v jednotnom čísle. Jednotné číslo: • ich - ja: WILL • du - ty: WILLST • er/sie/es - on/ona/ono: WILL Mohli ste si všimnúť, že samohláska O sa zmenila na I a prvá a tretia osoba majú rovnaký tvar.  Množné číslo: • wir - my: WOLLEN • ihr - vy (viacerí): WOLLT • sie/Sie - oni/Vy (vykanie): WOLLEN Ako je vidieť, množné číslo časujeme bez zmeny. Použitie slovesa wollen vo veteNezabúdajte na základné pravidlo: “Ak sa vo vete vyskytuje viac slovies, vždy prvé sloveso je vyčasované a všetky ostatné sú neurčitku na konci vety.” Chcem ísť domov: Ich will nach Hause gehen. Prvé sloveso wollen (ja chcem) sme vyčasovali podľa osoby, druhé sloveso gehen ostalo v neurčitku na konci vety. Die Kinder wollen nicht essen und schlafen. Opäť použijeme pravidlo, že prvé sloveso wollen je vyčasované a ďalšie slovesá (essen, schlafen) sú v neurčitku na konci vety. Was willst du am Wochenende machen? Ak máme otázku s opytovacím zámenom, hneď za ním nasleduje prvé vyčasované sloveso a to ďalšie sloveso sa nachádza na konci vety v neurčitku. Minulý čas slovesa wollenV závere článku sa ešte pozrime na časovanie slovesa wollen v minulom čase.  Jednotné číslo: • ich - ja: WOLLTE • du - ty: WOLLTEST • er/sie/es - on/ona/ono: WOLLTE Množné číslo: • wir - my: WOLLTEN • ihr - vy (viacerí): WOLLTET • sie/Sie - oni/Vy (vykanie): WOLLTEN Ku kmeňu slovesa wollen sme pridali písmeno T a už sa nemení samohláska O na I. ZáverV dnešnom článku sme si povedali základné informácie týkajúce sa modálneho slovesa wollen. Zhrnutie všetkých modálnych slovies a ich časovanie nájdete v kurze Nemčina: gramatika.
Učím sa používať cloud a microservices (časť III.)
Vzdelávanie
04.01.2023
Skillmea

Učím sa používať cloud a microservices (časť III.)

DockerDocker slúži pre kontajnerizáciu. Teda Docker je ako loď, ktorá umožňuje jednotlivé aplikácie držať v uzavretých samostatných kontajneroch.  Docker je aplikácia v operačnom systéme. V nej sa potom spúšťajú jednotlivé kontajnery. Tieto aplikácie nepotrebujú každá operačný systém, ale využívajú OS kde je docker spustený. [Docker a kontajnery]Potom, ako nainštaluješ Docker do PC, tak ho vieš používať. Pri tom budeme používať aj Docker hub, ktorý má v sebe repozitáre, ktoré budeme potrebovať pri práci. Hovorí sa tu o sťahovaní „imidžov“. V imidži je definícia pre kontajner – čo je tam a čo má spustiť. Docker má aj dashbord, ktorý obsahuje zoznam kontajnerov. Vieš v ňom spustiť kontajnery a podobne. S Dockerom sa dá pracovať aj príkazmi cez príkazový riadok.  Pre rekapituláciu môžeme povedať, že Docker slúži na spustenie a manažovanie kontajnerov. Existuje takzvaný Dockerfile, na základe ktorého sa vytvorí Image, ktorý keď sa spustí tak máme kontajner. [Dockerfile, Image a Kontajner]Napíšem si napríklad dockerfile, ktorý by mi mal spustiť PHP web stránku. Ten spustím a vytvorí sa mi image, ktorý keď spustím, tak by mi mala v kontajeri bežať web stránka. Ak chcem pridať aj databázu, tak si vytvorím kontajner, v ktorej bude bežať databáza. A podľa všetkého mi Docker Compose nástroj pomôže, aby moja teraz multi-kontajnerová aplikácia bežala správne.  V súbore si nastavíme tri kontajnery a potom ich pomocou Docker compose toolu naraz spustíme.  Podobnosť s KubernetesTu je podobnosť s Kubernetes. Ale v čom je teda rozdiel? To som sa pýtal a vyzerá to, že Kubernetes sa s Docker môžu dopĺňať.  Podľa všetkého Kubernetes je lepší pre škálovanie aplikácie. Viacero kritických záležitostí riešiť automaticky. Ale existuje aj niečo ako Docker swarm, čo je Docker tool na orchestráciu.  ZáverTeraz som si takto prebehol v rýchlosti, čo je to Docker. V ďalšom článku, by som rád preskúmal alternatívu Kubernetes vs Docker. Vidíme sa pri ďalšom článku alebo v nejakom mojom kurze.

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách