Späť na blog
Tipy a triky

Prečo sa venovať programovaniu pre iOS?

Skillmea
11.08.2016
11 minút čítania
Prečo sa venovať programovaniu pre iOS?
Mnoho ľudí dnes uvažuje nad tým, že začne programovať mobilné aplikácie. Je to v móde, trendové a roboty je stále dosť. Navyše predstava je taká, že človek hneď začne zarábať veľké peniaze, že o rok bude doma Teslu nabíjať. Pravda však nie je taká ružová, ako sa na prvý pohľad zdá. Nechcem nikoho od programovania pre iOS, tobôž všeobecne, odrádzať, skôr naopak. Ja budem rád, keď sa programovaniu budeš venovať.
Tak prečo ten oxymoron? Na jednej strane hovorím, že pravda o predstavách nie je taká ružová, ako sa zdá, no na druhej strane chcem, aby si do toho šiel. Je to ako so všetkým v živote. Ak sa niečomu venuješ neustále, naplno a s chuťou, tak vždy dosiahneš výsledky. Vždy! Ešte raz to zopakujem: vždy.
Zniem už možno ako akýsi motivačný spisovateľ, no ja ťa chcem motivovať. Ale chcem ti ukázať aj druhú stránku mince.
Začnime príbehmi o úspechoch. Moja rada znie: nečítaj ich. Šok? Radšej si prečítaj príbehy o tom, ako niekto zlyhal. Jáj, také sa nedajú moc prečítať, nik sa nechce chváliť tým, v čom neuspel.
Vec sa má tak, že príbeh o úspešnom projekte sa dobre číta v priebehu 30 minút, za ktoré sa dokážeš namotivovať, že aj tvoj nápad je tak jedinečný a bude určite úspešný. Že je to tak? Ak sa mýlim, zavri tento článok a napíš mi :-).
Platí pravidlo, že každý úspešný produkt, každá úspešná služba alebo firma je budovaná dlhé roky. Vychádza práve z mnohých neúspechov, ktoré ozrejmia, ako veci urobiť lepše v budúcom pokuse. A keď ľudia okolo produktu/služby/firmy vydržia dosť dlho, jeden z tých pokusov vyjde a stane sa úspešným. Tak je to. Je to na prvý pohľad jednoduché, no trvá to dlho.
Zapamätaj si, že neexistuje úspech, ktorý sa udeje cez noc. A programovať sa nenaučíš za pár dní. Chce to veľa odriekana, driny a potenia krvi. Tvoj mozog sa bude točiť na plné obrátky a ty nebudeš chápať, čo to od teba ten program vlastne chce. Budeš si trhať vlasy, radšej budeš hladný, len aby si vyriešil alebo vyriešila problém, ktorý pred tebou už niekoľko dní visí.
Prebdieš mnohé noci, s priateľmi sa budeš rozprávať len na autopilota, lebo v hlave ti pôjdu logické obvody, ktoré si naštartoval na plné obrázky. Tie ťa tak veľmi zamestnajú, že čoskoro budeš vylúčený z partie, v ktorej si bol možno alfa samcom. Budeš sa meniť, nebudeš sa vedieť smiať ich humoru, bude to ťažké. To je ten lepší prípad. Môže sa ti stať, že ťa budú mať za divného, čudáka, ktorý robí niečo, čo nedáva na prvý pohľad zmysel. Z krátkodobého pohľadu určite nie. No z dlhodobého pohľadu získaš ďalšiu superschopnosť, pri ktorej používaní nebudeš musieť nosiť krikľavé elasťáky, navliekať sa do nepohodlnej masky a zachraňovať sociálne slabších jedincov. Svet budeš zachraňovať inak, z úzadia, z pohodlia domova či pri starostlivosti o svoje deti.
Sedíš pohodlne? Lebo teraz vymenujem výhody, ktoré ti programovanie určite prinesie.

Naučíš sa angličtinu

Treba si uvedomiť, že svet je dnes viac a užšie prepojený, ako kedysi. Poznať len slovenčinu je málo. Áno, biznis sa dá robiť aj tu, lokálne, no ak chceš ísť do sveta, ak chceš, aby ťa poznali aj v iných lokalitách, angličtina je základ. Ak ju nevieš, nevadí. Do všetkého sa dostaneš postupne. Pozeraj filmy, seriály a youtube videá výhradne v angličtine. Niečo z hovoreného slova pochytíš. Čítaj články v angličtine, ideálne http://medium.com, kde je mnoho zaujímavých názorov, hovorová angličtina, jednoduchšia, ťažšia, rôznorodá.
Ozvi sa niekomu anglicky hovoriacemu cez Facebook, Twitter… daj si s niekým skype. Prihlás sa do nejakého online kurzu cez www.edx.org, alebo iné. Dnes už nemusíš cestovať do inej krajiny, aby si sa naučil angličtinu.

Naučíš sa programovať

Okrem iného :-). Programovnie nie je jediná oblasť v spoločnosti, ktorá sa dá robiť. Je toho veľa. Vymenovávať to nejdem. V zásade dnes si vieš zarábať nahrávaním YouTube videí, hraním alebo testovaním hier, kreslením, upratovaním, staraním sa o deti alebo programovaním. Je predpoklad, keď čítaš tento článok, že sa chceš venovať programovaniu.
Vedieť programovací jazyk znamená vedieť, ako funguje tento svet. Zdá sa to divné, no celý náš život sú algoritmy, predpísané pravidlá, podmienky, cykly, triedy, polia, objekty. Presne to popisuje aj väčšina dnešných programovacích jazykov.

Naučíš sa logicky myslieť

Bez logiky sa nepohneš. Bez logiky uveríš ľuďom a politikom, ktorí klamú. S chápaním výrokovej logiky a boolovskej algebry budeš poznať mocný nástroj na odhalenie poloprávd, lží a zavádzaní. Bude to ale trvať dlho.

Naučíš sa komunikovať v tíme

Budeš zrejme na Slacku (alebo inom IM) v kontakte s ľuďmi v tíme. Nebudeš len ticho sedieť a robiť si svoju prácu. Budeš argumentovať, obhajovať svoje postoje, návrhy, prijímať zmenové požiadavky, reagovať na ne. Budeš dávať vedieť o tom, kto si, čo robíš, prečo to robíš, ako to robíš. Zrejme budeš mať niekoho, ktorí robí pre druhú platformu, v našom prípade Android, s ktorým budeš komunikovať návrh databázy, API, grafiky, … Budeš komunikovať s grafikom, grafičkou, ilustrátorom, obchodníčkou, …
Bez komunikácie ani na krok.

Budeš prispievať vecami zadarmo do komunity

Priprav sa na to, že v záujme tvojho rastu budeš robiť veci zadarmo. Normálne, že nik ti za ne nezaplatí a sám ich dáš von. Napríklad na GitHub.com. Ak chceš, aby ľudia o tebe vedeli a prípadne ti pomohli, musíš aj ty pomôcť im. Je to vzájomné a lepšie sa ti potom bude dýchať. Nie je to podmienka, nemusíš nič uverejniť, nikomu pomôcť. Ber to ako odporúčanie, ako vyrásť, ako získať konštruktívnu kritiku na svoju prácu a tak sa zlepšiť.

Budeš pomáhať iným ľuďom

Stačí, že sa staneš trochu známym, ľudia ti budú písať, aby si im s niečím pomohol. Buď poradiť, alebo vysvetliť, nebodaj dokonca naučiť. Priprav sa na to, lebo to ťa čaká. Zase sme pri komunikácii, no táto je už na inej úrovni.
Nezabudni však reálne ohodnotiť svoje schopnosti a sľúbiť len to, čo vieš dať. Inak môžeš veľmi rýchlo vyhasnúť, čo by malo za následok, že by si prestal/a s programovaním.

Naučíš sa osobný time management

Nie je nič horšie, ako čakať od druhých ľudí, že ti pripravia program dňa, týždňa, mesiaca. Nie. Dnes musíš ty rozmýšľať, ako, kedy, a čo urobíš. Dostaneš projekt, v lepšom prípade si termín určíš ty, v tom horšom ho dostaneš a tvojou úlohou bude projekt si naplánovať tak, aby si ho stihol. Úlohu po úlohe, kúsok po kúsku.
Tieto úlohy bude sledovať ešte niekoľko párov iných očí ľudí v tíme. Tie oči majú za sebou mozog, ktorý sa ťa bude pýtať, čo robíš, kedy chceš dokončiť väčšie celky a podobne. Častokrát to budú nepríjemné otázky, pretože sám vnútorne vieš, že niečo nevieš, no bojíš sa to povedať.

Spoznáš nových ľudí

Si píš. Aj keby si mal naučený strach z ľudí, tomuto sa nevyhneš. Skôr či neskôr príde za tebou neznámy kolega a bude niečo strašné chcieť. Možno mu na začiatku nebudeš rozumieť, no naučíš sa jeho jazyku rozumieť. Ak niečo nebude jasné, smelo sa pýtaj, klaď aj hlúpe a trápne otázky, iba tak sa posunieš a naučíš to, čo je treba.
Každý nový človek v živote človeka prináša obohatenie, konfrontáciu s novými a odlišnými názormi, iný pohľad na tú istú vec. Oboch vás to obohatí.

Peniaze

Samozrejme, programovanie pre iOS prináša aj peniaze. Kto by to bol býval čakal, všakže? Nečakaj však hneď plat ako čítaš v motivačných článkoch. O rok nebudeš mať Teslu v garáži, ani najnovšiu techniku od Apple. Budeš stále fičať na tom, čo máš, v garáži okrem bicykla bude ojazdené auto. Skôr buď zdravo sebavedomý, predaj sa, no nepýtaj prehnané sumy. Ono to ovocie (rozumej peniaze) príde akosi samé. A potom aj tú Teslu budeš doma nabíjať.
Tak je to so životom programátora pre iOS. Sú lepšie dni, sú dni, kedy to budeš chcieť zavesiť na klinec. (Alebo na GitHub?) No tak to býva všade v živote. Len rob to, čo ťa baví, napĺňa a obohacuje osobnostne i finančne. Niekedy nemusíš mať mega prachov, aby si bol šťastný alebo šťastnou. Možno menej peňazí vymeníš za väčšiu slobodu v práci, za flexibilitu pracovného času, za čas strávený s rodinou. Určenie priorít je už na tebe.
Veľa šťastia :)
Autorom blogu je Peter Druska, ktorý je lektorom online kurzu programovania iOS aplikácií Swiftológ. Zaujíma ťa programovanie alebo dizajnovanie? Vyber si niektorý z našich ďalších online a prezenčných kurzov pre začiatočníkov a mierne pokročilých na https://skillmea.sk.

Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Tajné tipy, triky a nástroje všetkých dobrých web developerov
Tipy a triky
10.12.2015
Skillmea

Tajné tipy, triky a nástroje všetkých dobrých web developerov

Chrome, Sublime text, WordPress a MAMP či WAMP už poznáte. Tu sú ďalšie vynikajúce zdroje, ktoré vás posunú o level vyššie. Zoznam nie je ani zďaleka kompletný, no priebežne bude dopĺňaný. Ak máte nejaké dobré nápady, pokojne napíšte do komentárov alebo dajte pull request.[Image] Šablóny• themeforest.com - platené, no veľmi dobré • html5up.net - pekné čisté HTML5 šablóny zdarma Fotky• unsplash.com • compfight.com • Canva • Pixlr • Pixabay Práca a kolaborácia• Atom alternatíva k Sublime Text - postavené na webových technológiách, žerie viac pamäte • GitHub (alebo aj BitBucket) + napr. SourceTree alebo GitHub Desktop alebo git v príkazovom riadku • Trello - kolaborácia, plánovanie a organizácia projektov • Toggle - trackovanie času, reporting • Slack - komunikačný nástroj pre teamy • SuperFaktúra - aj fakturovať treba • Coffitivity - príjemný hluk kaviarne, ak máte doma príliš ticho - výskum potvrdzuje • Bonus: vim - ak ste veľký frajeri a Atom sa vám zdá príliš farebný Tutoriály a vzdelávanieVáš najlepší kamarát: YouTube Online univerzitné kurzy zdarma: • Coursera Platené, miestami free trial: • webrebel - slovenské video tutoriály (HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL, Laravel)! • treehouse • lynda Prednášky z WebExpo 2015 Články a blogy: • CSS Tricks • Code guide by @mdo Knihy zdarma: • eloquent javascript • Getting Real by 37 Signals / Basecamp • Playbook a Guides by Thoughbot UX• Julesove UXthis! • GoodUI • Kniha musí byť: Don't Make Me Think od Steve Krug Hosting• DigitalOcean • Na menšie veci a registráciu domén: WebSupport Čo sa ďalej naučiť• SASS • viac Javascriptu • Foundation namiesto Bootstrap • Gulp/Grunt • Bower • Node.js - hlavne kvôli npm • Markdown - zjednodušený formátovací jazyk, v ktorom je písaný tento dokument Bonus a špeciality• CSS vtipy Moje obľúbené podcasty• StartUp • The Complete Guide To Everything • Beyond the To Do List • Question of the Day • Accidental Creative • The EntreLeadership Podcast • Bizcraft - tento je naozaj o weboch a spol. • The Tim Ferriss Show nemôžem vynechať Tak trochu v tejto kategórii osobného rozvoja a udržania duševného zdravia: • Spotify • Audible Autorom tohto blog postu je Matúš Marcin, lektor kurzu webdesignu v Košiciach, ktorý sa webdevelopmentu venuje už takmer dekádu. Ak máte nejaké otázky, alebo chcete doplniť tento zoznam, napíšte nám komentár.
8 známych webov vytvorených v PHP
Tipy a triky
12.10.2015
Skillmea

8 známych webov vytvorených v PHP

PHP je to open source skriptovací jazyk a používa sa najmä na programovanie klient-server aplikácií a pre vývoj dynamických webových stránok. Skratka PHP pôvodne znamenala Personal Home Page, dnes táto skratka znamená Hypertext Preprocessor. PHP možno používať aj na vývoj aplikáci s uživateľským rozhraním. Okrem iného PHP dokáže spolupracovať s relačnými databázami, pričom zachováva jednoduchú a priamočiaru syntax. Pozrite si zoznam najznámejšich webov vytvorených v PHP:  Facebook [Image] Wordpress [Image] Fickr [Image] Yahoo [Image] iStock [Image] Digg [Image] Wikipedia [Image] LiveBid Auction [Image] Chceš sa naučiť tvoriť weby v PHP a jeho populárnom frameworku Laravel? Choď na webrebel.sk a my ťa to naučíme. Pridaj sa k nám aj ty, nauč sa programovať a možno o pár rokov už budeme písať o tebe! ;)
13 najznámejších webov vytvorených v Ruby on Rails
Tipy a triky
16.02.2015
Skillmea

13 najznámejších webov vytvorených v Ruby on Rails

Už ste niekedy skúsili programovať v jazyku Ruby a jeho frameworku Ruby on Rails? Jazyk Ruby je považovaný za jeden z najvhodnejších jazykov pre úplných začiatočníkov, framework Ruby on Rails je zase populárny pre rýchlosť vývoja. Ruby a Ruby on Rails sú vhodné aj na tvorbu e-commerce webov, sociálnych sietí či projektov s veľkým množstvom audio súborov, textov alebo foto albumov. V tomto blog poste sa pozrieme na najznámejšie weby vytvorené pomocou Ruby on Rails.  1. Basecamp Dá sa povedať, že rozruch okolo Ruby on Rails odštartoval práve tento nástroj na projektový manažment, nakoľko David Heinemeier Hansson vytvoril Ruby on Rails počas vývoja Basecampu. [Image] 2. GitHub Je to hosting pre (open-source) projekty verzionované pomocou Gitu.[Image] 3. Indiegogo Celosvetovo známy crowdfundingový portál.[Image] 4. Goodreads Sociálna sieť pre milovníkov kníh.[Image] 5. Scribd Tvoja osobná knižnica, v ktorej máš prístup k viac ako 400 tis. knihám od viac ako 900 autorov a vydavateľov.[Image] 6. Fiverr Stránka, na ktorej si môžete kúpiť alebo dať vyrobiť takmer všetko za 5 dolárov.[Image] 7. Shopify Populárna služba na vytváranie eshopov[Image] 8. Airbnb Marketplace spájajúci ľudí, ktorí poskytujú svoje voľné ubytovacie kapacity s ľudmi, ktorí ubytovanie hľadajú.[Image] 9. Envato (Theme Forest) Ekosystém webov (Envato Market, Envato Studiu, Tuts+), ktoré vám pomáhajú byť kreatívni.[Image] 10. Crazy Egg Pomocou tejto aplikácie môžete zistiť, kde na stránke najčastejšie klikajú vaši návštevníci (heatmapa).[Image] 11. Heroku Cloud hosting, na ktorom funguje niekoľko miliónov aplikácií.[Image] 12. SoundCloud Slúži na zdieľanie a nahrávanie audia, ku ktorému majú užívatelia prístup prostredníctvom web stránky alebo mobilnej aplikácie.[Image] 13. Groupon Groupon odštartoval masové rozšírenie hromadného nakupovania a vznik ďalších zľavových portálov.[Image] Webov vytvorených v Ruby on Rails je oveľa viac, v ďalšom blog poste sa pozrieme na tie, ktoré sa do tohto prvého dielu nezmestili. Ak poznáte známe weby alebo portály vytvorené s pomocou tejto technológie, budeme radi, ak sa o ne s nami podelíte a napíšete ich do komentárov. V prípade, že vás zaujíma vývoj v Ruby on Rails a chceli by ste sa naučiť tvoriť vlastné webové aplikácie, v Learn2Code sme pre vás pripravili 3-mesačný kurz pod názvom Web Developer, zameraný práve na tento webový framework, informácie o kurze nájdete na našom webe.

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách