Späť na blog
Vzdelávanie

Čo je Design Thinking?

Skillmea
24.10.2022
10 minút čítania
Čo je Design Thinking?
Design Thinking je ideológiou aj procesom, ktorý sa zaoberá riešením zložitých problémov spôsobom, ktorý je zameraný primárne na používateľa.

V tomto článku vám poskytneme podrobnú definíciu pojmu Design Thinking, presne opíšeme, čo tento proces zahŕňa, a zdôrazníme, prečo je tento prístup dôležitý: Aká je hodnota design thinking a v akých kontextoch je obzvlášť užitočný?

Pozrieme sa tiež na to, ako je možné Design Thinking aplikovať v každodennej práci a aké sú výhody používania Design Thinkingu.

Čo je Design Thinking?

Design Thinking je prístup používaný na praktické a kreatívne riešenie problémov. Je založený vo veľkej miere na metódach a procesoch, ktoré používajú dizajnéri (odtiaľ teda pochádza samotný názov), ale v skutočnosti sa vyvinul z rôznych oblastí – vrátane architektúry, inžinierstva a obchodu. Design Thinking je možné aplikovať na akúkoľvek oblasť, nemusí ísť nevyhnutne o dizajn. Jedným z prvých ľudí, ktorí písali o Design Thinkingu, bol John E. Arnold, profesor na Stanfordskej univerzite. V roku 1959 napísal „Creative Engineering“, text, ktorý stanovil štyri oblasti Design Thinkingu.

Design Thinking je v prvom rade zameraný na používateľa, na ľudí, snaží sa pochopiť potreby ľudí a prísť s účinnými riešeniami na uspokojenie týchto potrieb. Hovoríme tomu prístup k riešeniu problémov založený na riešení (z ang. solution-based approach to problem-solving. Design Thinking sa teda zameriava na dosahovanie praktických výsledkov a riešení, ktoré sú:


  1. technicky uskutočniteľné: môžu byť vyvinuté na funkčné produkty alebo procesy;
  2. ekonomicky životaschopné: podnik si ich môže dovoliť implementovať;
  3. žiaduce pre používateľa: spĺňajú skutočnú ľudskú potrebu.

Čo je Design Thinking proces?

Najskôr sa pozrime na štyri princípy Design Thinkingu, ako ich navrhli Christoph Meinel a Harry Leifer z Hasso-Plattner-Institute of Design na Stanfordskej univerzite.

Štyri princípy Design Thinkingu

  1. Ľudské pravidlo: bez ohľadu na kontext, všetka dizajnérska činnosť má sociálnu povahu a každá sociálna inovácia nás privedie späť k „hľadisku zameranému na človeka“.
  2. Pravidlo nejednoznačnosti: nejednoznačnosť je nevyhnutná a nemožno ju odstrániť ani príliš zjednodušiť. Experimentovanie na hraniciach svojich vedomostí a schopností je rozhodujúce, ak chcete vidieť veci inak.
  3. Pravidlo redizajnu: celý dizajn je redizajn. Zatiaľ čo technológie a sociálne okolnosti sa môžu meniť a vyvíjať, základné ľudské potreby zostávajú nezmenené. V podstate len prerábame prostriedky na splnenie týchto potrieb alebo dosiahnutie požadovaných výsledkov.
  4. Pravidlo hmatateľnosti: uskutočnenie nápadov vo forme prototypov umožňuje dizajnérom ich efektívnejšie komunikovať.
Viac o princípoch Design Thinkingu si môžete prečítať napríklad na tejto stránke.


Na základe týchto štyroch princípov môže byť proces Design Thinkingu rozdelený do piatich krokov alebo fáz: empatia, definícia, idea, prototyp a test. Preskúmajme každý z nich podrobnejšie.
Fázy design thinkingu
Fázy design thinkingu

Fáza 1: Empatia

Empatia poskytuje kritický východiskový bod pre Design Thinking. Prvá fáza procesu je venovaná oboznámeniu sa s používateľom a pochopením jeho želaní, potrieb a cieľov.

To znamená, pozorovať ľudí a zapájať sa do nich, aby sme im porozumeli na psychologickej a emocionálnej úrovni. V tejto fáze sa dizajnér snaží odložiť svoje predpoklady a získať skutočné poznatky o používateľovi.


Fáza 2: Definícia

Druhá fáza je venovaná definovaniu problému. Zhromaždíte všetky svoje zistenia z fázy empatie a začnete im dávať zmysel: s akými ťažkosťami a prekážkami sa vaši používatelia stretávajú? Aký veľký používateľský problém musí váš tím vyriešiť?

Keď problém sformulujete do slov, môžete začať prichádzať s riešeniami a nápadmi – čím sa dostávame do tretej fázy.


Fáza 3: Idea, návrh

S dôkladným pochopením vašich používateľov a jasným vyhlásením o probléme je čas začať pracovať na potenciálnych riešeniach. V tretej fáze design thinkingu je čas na kreatívne riešenia.

Existuje mnoho rôznych typov techník generovania nápadov, od brainstormingu a mindmappingu až po bodystorming (scenáre hrania rolí) či ďalšie spôsoby. Ku koncu tejto fázy je potrebné veľký počet nápadov zúžiť na nieľko najlepších, s ktorými budete ďalej pracovať.


Fáza 4: Prototyp

Táto fáza je celá o experimentovaní a premene nápadov na hmatateľné produkty. Prototyp je v podstate zmenšená verzia produktu, ktorá zahŕňa potenciálne riešenia identifikované v predchádzajúcich fázach. Tento krok je kľúčom k testovaniu každého riešenia a zvýrazneniu akýchkoľvek obmedzení a nedostatkov.


Fáza 5: Test

Po prototypovaní prichádza používateľské testovanie, ale je dôležité poznamenať, že toto je len zriedka koniec procesu Design Thinkingu. V skutočnosti vás výsledky testovacej fázy často privedú späť k predchádzajúcemu kroku a poskytnú vám informácie, ktoré potrebujete na predefinovanie pôvodného problému alebo na nové nápady, o ktorých ste predtým neuvažovali.


Účel Design Thinkingu

Dozvedeli sme sa dostatok informácií o tom, ako Design Thinking funguje, poďme sa pozrieť na to, prečo je to dôležité. Existuje mnoho výhod používania prístupu Design Thinking – či už v obchodnom, vzdelávacom, osobnom alebo sociálnom kontexte.

Design Thinking v prvom rade podporuje kreativitu a inovácie. Ako ľudské bytosti sa spoliehame na vedomosti a skúsenosti, ktoré sme nazhromaždili počas svojho života. Vytvárame si vzorce a návyky, ktoré sú síce užitočné v určitých situáciách, ale môžu obmedziť náš pohľad na veci, pokiaľ ide o riešenie problémov.

Namiesto opakovania tých istých osvedčených metód nás Design Thinking povzbudzuje, aby sme zvážili alternatívne riešenia, ktoré sme predtým nepoužili, vyzýva nás na hľadanie nových ciest a nápadov.

Design Thinking sa často uvádza ako zlatá stredná cesta pri riešení problémov – nie je úplne ponorené do emócií a intuície, ale nespolieha sa tiež len na analytiku, vedu a zdôvodnenie.

Ďalšou veľkou výhodou Design Thinkingu je, že na prvé miesto kladie ľudí. Tým, že sa tak intenzívne zameriava na empatiu, povzbudzuje podniky a organizácie, aby zvážili skutočných ľudí, ktorí používajú ich produkty a služby – čo znamená, že je oveľa pravdepodobnejšie, že zasiahnu značku, pokiaľ ide o vytváranie zmysluplných používateľských skúseností. Pre používateľa to znamená lepšie a užitočnejšie produkty, ktoré skutočne zlepšujú náš život. Pre podniky to znamená spokojných zákazníkov a zdravší hospodársky výsledok.


Aké sú výhody Design Thinkingu v práci?

V tejto záverečnej časti vypichneme niektoré z hlavných výhod používania Design Thinking v práci:
  • Výrazne znižuje čas uvedenia produktu na trh: Design Thinking so svojím dôrazom na riešenie problémov a hľadanie životaschopných riešení môže výrazne znížiť množstvo času stráveného dizajnom a vývojom – najmä v kombinácii s lean a agilným prístupom.
  • Úspora nákladov a veľká návratnosť investícií: rýchlejšie uvádzanie úspešných produktov na trh v konečnom dôsledku šetrí peniaze podniku. Bolo dokázané, že Design Thinking prináša značnú návratnosť investícií.
  • Zlepšuje retenciu a lojalitu zákazníkov: Design Thinking zaisťuje prístup zameraný na používateľa, ktorý v konečnom dôsledku zvyšuje zapojenie používateľov a udržanie zákazníkov z dlhodobého hľadiska.
  • Podporuje inovácie: Design Thinking je o spochybňovaní predpokladov a ustálených presvedčení a povzbudzuje všetky zainteresované strany, aby mysleli mimo zaužívaného rámca. To podporuje kultúru inovácií, ktorá je dôležitá pre každú spoločnosť.
  • Dá sa použiť v celej spoločnosti: najlepšia vec na dizajnovom myslení je, že nie je len pre dizajnérov. Využíva skupinové myslenie a podporuje spoluprácu medzi tímami. A čo viac, dá sa použiť prakticky na akýkoľvek tím v akomkoľvek odvetví.

Design Thinking môžete začať aplikovať aj v malom. Môžete sa zamerať len na jeden aspekt procesu Design Thinking, ako je napríklad spoznávanie svojich zákazníkov. Ak sa vám napríklad nedarí získať pozitívne recenzie zákazníkov, môžete sa rozhodnúť uskutočniť rozhovory s používateľmi, aby ste zistili, čo vašim zákazníkom chýba.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Weby pre vývojárov, ktoré musíte poznať
Vzdelávanie
15.10.2022
Skillmea

Weby pre vývojárov, ktoré musíte poznať

Existuje toľko webových stránok, ktoré uľahčujú vývojárom prácu. Určite ale nikto nepozná všetky a preto sa v tomto článku pozrieme na niekoľko webových stránok, ktoré vývojári pri svojej práci využijú. RoadmapShTáto webová stránka poskytuje študijné cesty, usmernenia a ďalší vzdelávací obsah, ktorý vývojárom pomôže vybrať si cestu a nasmerovať ich učenie. Je to veľmi užitočné pre začiatočníkov, ako aj pre študentov, ktorí potrebujú pomôcť nasmerovať s ďalším štúdiom.[Roadmap.sh] OverApi.comPre všetkých vývojárov je OverAPI jednou z najkrajších a najužitočnejších webových stránok. Táto webová stránka obsahuje cheatsheety pre väčšinu programovacích jazykov. Pozrite sa na to hneď teraz. [OverAPI] Ray.soTáto webová stránka vám umožňuje robiť krásne screenshoty z kódu. Má tiež tmavý režim a niektoré predinštalované témy pre rôzne programovacie jazyky. Môžete tiež použiť jeho rozšírenie pre VS Code. [Ray.so] Built WithZistite, na akých technológiách je postavená webová stránka, ktorú ste navštívili, pomocou tohto webu alebo Chrome rozšírenia. BuiltWith je nástroj na profilovanie webových stránok. Po vyhľadaní stránky BuiltWith vráti všetky technológie, ktoré na stránke nájde. [Built With] DevDocsDevDocs spája množstvo API dokumentácie v jedinom rozhraní s možnosťou vyhľadávania. Na jednom mieste nájdete dokumenty týkajúce sa rôznych programovacích jazykov a technológií. [DevDocs] Daily.devDaily.dev je platforma, kde nájdete veľa dobrých článkov, ktoré si môžete denne prečítať a zostať informovaní o novinkách zo sveta developmentu. Zobrazuje najlepšie články z rôznych platforiem priamo vo vašom feede. Zostaňte informovaní o kvalitnom obsahu z rôznych platforiem priamo do vášho prehliadača pomocou Chrome rozšírenia. [Daily Dev] Css-tricksSvoje zručnosti v oblasti webového vývoja môžete zvládnuť tak, že sa na tejto webovej stránke naučíte všetky základy CSS. Ak ste to ešte nevedeli, CSS je to, čo robí webstránky peknými a určuje im vzhľad. [css tricks.png]Css tricks Meta TagsMeta Tags je generátor značiek webových stránok, ktorý vám tiež umožňuje aktualizovať a experimentovať s vaším obsahom predtým, ako uvidíte, ako sa bude zobrazovať na internete a na sociálnych sieťach. Je to dobré nielen pre SEO. [Meta tags] CodePenCodePen je legendárna webová vývojárská platforma, ktorá umožňuje používateľom upravovať front-end jazyky, ako sú HTML, CSS a JavaScript, bez toho, aby museli inštalovať akýkoľvek softvér. Všetky zmeny sú viditeľné v reálnom čase, čo uľahčuje riešenie problémov. Vývojári a dizajnéri si tiež môžu vymieňať svoje vytvorené diela (známe ako pens) so zvyškom sveta. Na CodePen je možné nájsť obrovské množstvo inšpirácie. [codepen.png] Readme.soTáto webová stránka vám umožňuje vytvoriť README dokument veľmi jednoducho a rýchlo. Jeho jednoduchý editor vám pomôže rýchlo pridať a prispôsobiť všetky sekcie, ktoré potrebujete pre súbor README vášho projektu. Môžete to použiť na rýchle vytvorenie dokumentácie vašich projektov s otvoreným zdrojovým kódom. [Readme.so] ZáverĎakujeme za prečítanie, dúfame, že ste našli niekoľko nových stránok, ktoré vám niekedy pomôžu. V budúcnosti sa s vami podelíme o ďalšie nové a užitočné webové stránky pre developerov.
Učím sa používať cloud a microservices (časť I.)
Vzdelávanie
06.09.2022
Skillmea

Učím sa používať cloud a microservices (časť I.)

Prvé stretnutie s tematikouProgramovací jazyk Java poznám, Spring framework poznám, monolity (jedna veľká aplikácia v kope) ovládam a tak aby som nestagnoval a naučil sa novšie technológie a teda si aj rozšíril portfólio toho, čo ovládam, som sa rozhodol naučiť nové technológie okolo cloudových riešení a microservisov. Celú moju cestu a perepúť zaznamenám a vy si o tom môžete prečítať. Budem si to celé zaznamenávať krok za krokom. ZačiatokMomentálne poznám len pár kľúčových slov a to, že chcem riešiť microservisy a cloudové riešenia. Ešte som zaznamenal technológie ako Kubernetes a Docker. To je na začiatok všetko. Ak si to rozoberiem na menšie kúsky, tak tuším o čo ide. Aplikácie, ktoré som písal doteraz, sú monolitické, teda všetka funkcionalita je dokopy v jednej aplikácii. Prípadne celý backend je jedna časť, ktorá komunikuje s frontendom pomocou API.  Microservisy si predstavujem tak, že je to viacero malých aplikácií, ktoré fungujú samostatne a aplikácia použije len to, čo potrebuje. Tieto moduly – servisy – malé časti potom spolu komunikujú. Predpokladám, že tam bude nejaký mechanizmus posielania správ. Alebo komunikujú prostredníctvom API. Ako prvý krok som sa rozhodol pýtať na sociálnych sieťach. Dostal som jednu odpoveď a tá mi povedala, že si mám naštudovať Spring, Docker a Kubernetes. Predstavoval som si to asi trochu podrobnejšie, ale možno som zle položil otázku. Vlastne chcem vedieť, čo je ako prvé, čo potom a čo potom, ... teda úplný postup.  Keďže "socky" zlyhali, tak použijeme Google, ten verím v tomto prípade nesklame. Microservices a cloud roadmapaAko prvé som skúsil vyhľadať microservices roadmapu. Predpokladal som, že nájdem štruktúrované informácie. Vytriedil som pár stránok, ktoré pre mňa nemali zaujímavú formu. Vybral som si tieto: • Dev.to: vyzerá, že obsahuje kvalitné a štrukturované ifnormácie, • JavaGuides: má pekne štruktúrovaný text a obsahuje aj obrázky roadmapy, čo oceňujem:[Zdroj: JavaGuides.net] Ďalej som hľadal ako robiť Java aplikácie na cloude a vybral som tieto stránky na prezretie:  • https://cloud.google.com/java • https://rollbar.com/blog/what-is-cloud-native-java/ Toto sú moje začiatky, sám som zvedavý, kam sa dostanem. Prvé výsledkyČlánky a stránky som si prebehol z nadhľadu, aby som sa viac zoznámil so základnými pojmami a zistil, čo sa opakuje a kde začať. Takže, teraz mi je jasné, že tu máme dve oblasti. Oblasť programovania a oblasť nasadenia. V prvom rade je potrebné naprogramovať samotné microservisy a potom ich niekde nasadiť. S písaním Java aplikácií a API som oboznámený, nie je to pre mňa nič nové. Tým pádom budem ako prvé študovať technológie Kubernetes a Docker. Tieto dve technológie by mi mali pomôcť zistiť, čo všetko navyše je potrebné spraviť, aby som naprogramoval také microservisy, ktoré sú správne pripravené na spoločnú komunikáciu. Podľa wiki Kubernetes pracujú s Dockerom. Kubernetes by mala byť kontajnerová orchestrácia – pod tým si predstavujem riadenie kontajnerov.  Kontajner je podľa všetkého samostatná krabička, ktorá v sebe obsahuje všetko potrebné, aby v nej bežala aplikácia. Javu, rôzne závislosti, frameworky, knižnice a podobne. A túto krabičku zoberiem a nasadím. Spolu by to malo krásne a ideálne pracovať. No uvidíme 😀.  ZáverPre tento úvodný prehľadový článok stačí. Rád by som v týchto článkoch pokračoval, tam už pôjdeme do väčších podrobností a pozrieme sa na zúbok jednotlivým technológiám, ktoré sa budeme snažiť pochopiť. Lúči sa s vami Jaro a vidíme sa pri ďalšom článku, alebo v mojich kurzoch.
Najlepšie programy na tvorbu loga
Vzdelávanie
20.08.2022
Skillmea

Najlepšie programy na tvorbu loga

Vaša firma potrebuje zapamätateľné, jedinečné a profesionálne logo. Ak si logo chcete vytvoriť sami, máte celkom širokú paletu možností, ktorý nástroj použiť. Softvérové programy zamerané na logo dizajn ponúkajú flexibilitu pri možnostiach úprav a prispôsobenia, ale ovládať sa ich musíte naučiť sám. V tomto smere tak majú výhodu rôzne služby logo tvorby. Vďaka existencii rôznych softvérových programov na logo dizajn majú majitelia firiem mnoho možností, pokiaľ ide o vytváranie profesionálneho loga. Chcete vedieť, ktorý program je pre vás ten pravý? Pozrite si tento zoznam najlepších softvérových programov na logo tvorbu, aby ste sa rozhodli pre ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Ako si vybrať vhodný softvérMožností na trhu je neúrekom a preto je potrebné vziať do úvahy základné kritériá a porovnať ich. V našom porovnaní sme brali do úvahy najmä tieto kritériá: • úroveň zručností, • použiteľnosť, • features, • skúšobná doba, • cena. Do top výberu sa u nás dostali tieto programy: Adobe IllustratorAdobe Illustrator je súčasťou balíka Adobe Creative Cloud, ktorý zahŕňa Photoshop, InDesign, Lightroom a ďalšie programy. Je to široko používaný softvér na grafický dizajn pre logá, ako aj grafiku sociálnych médií, reklamy, tlačoviny, letáky, typografiu či umelecké ilustrácie. Aj keď je Illustrator dlhoročným priemyselným štandardom, je najlepší pre tých, ktorí majú skúsenosti s grafickým dizajnom a nie nevyhnutne pre niekoho, kto chce vytvoriť len jedno logo. Výhody: • široká paleta nástrojov pre prácu s vektorovou grafikou, • kompatibilita s ostatnými Adobe programami, ako napr. Photoshop alebo InDesign, • podpora súborov SVG, PDF, EPS, a pod. Nevýhody: • strmá krivka učenia, • chýbajúce predpripravené logo šablóny, • funguje na princípe mesačného predplatného, čo môže znamenať vysoké náklady.[Adobe Illustrator] CorelDRAWCoreIDRAW je ďalší dizajnérsky softvér, ktorý patrí medzi špičku v tomto odvetví. Čo je na CoreIDRAW špeciálne, je nástroj Live Sketch Tool, ktorý premieňa skice nakreslené rukou na precíznu grafiku. Ak ste dizajnér, ktorý miluje kreslenie perom na papier, toto je ten pravý softvér pre vás. Je to tiež vektorový program, takže môžete premeniť základné línie a tvary na zložité umelecké diela. Výhody: • premeňte svoje nápady a sketche na profesionálny návrh loga, • vstavaný pomocník, ktorý vám pomôže naučiť sa používať nástroje na kreslenie, • ponúka možnosť jednorazového nákupu, čo je výhoda pre dlhodobé používanie. Nevýhody: • neobsahuje PDF export v najlacnejšom balíku, • rozhranie nie je také intuitívne, • možnosť jednorazového nákupu stojí 355 Eur, čo nie je málo.[CorelDRAW] Affinity DesignerAffinity Designer je podľa slov výrobcu Serif najrýchlejší, najplynulejší a najpresnejší softvér na vektorovú grafiku. Umožňuje vám vytvoriť logo, tlačové projekty, ikony, UI design, mockupy a ďalšie. Zorientovať a naučiť sa pracovať v Affinity Designer v prípade skúsenosti s inými grafickými nástrojmi je relatívne jednoduché. Affinity Designer je vysoko výkonný dizajnérsky nástroj, ktorý vám pomôže vytvoriť jedinečné logo. Výhody: • jednorazová platba (54,99 Eur za Mac / Windows aplikáciu) , • inteligentne navrhnuté používateľské rozhranie, ktoré uľahčuje samotné používanie, • v jednom súbore môžete vytvárať projekty, ktoré podporujú vektorovú aj pixelovú grafiku. Nevýhody: • chýbajú niektoré nástroje v porovnaní s inými programami, • neobsahuje vektorovú gumu, • najmä pre začiatočníkov náročnejšia krivka učenia.[Affinity Designer] InkscapeInkscape je open source softvér na úpravu vektorovej grafiky. Program ponúka širokú škálu nástrojov na manipuláciu s objektmi, vytváranie zložitých vzorov a ďalšie. Tieto funkcie umožňujú začiatočníkom navrhovať profesionálne logá a zároveň ponúkajú hodnotu aj stredne pokročilým a pokročilým grafickým dizajnérom. Čo je najlepšie na Inkscape? Ako softvér s otvoreným zdrojovým kódom sú všetky funkcie úplne zadarmo! Výhody: • vynikajúca hodnota a môže sa pochváliť pokročilejšími funkciami úprav ako iné bezplatné programy, • kvalitný tím podpory Inkscape, ktorý neustále aktualizuje softvér a opravuje všetky chyby, • používatelia môžeu bez problémov meniť veľkosť svojich výtvorov. Nevýhody: • pri práci s grafikou s veľmi vysokým rozlíšením Inkscape zaostáva a občas spadne • krivka učenia je náročná pre začiatočníkov, najmä tých, ktorí ešte nie sú oboznámení s vektorovými programami, ale je jednoduchšia v porovnaní s ostatnými v tomto zozname • UI programu a ovládanie je neintuitívne, takže je ťažké nájsť rôzne možnosti a funkcie.[Inkscape] Bonusová časť: online nástrojeLooka Looka je dobrá voľba najmä pre nedizajnérov, ponúka zábavný a užívateľsky príjemný dizajn. Tento program používa na návrh loga umelú inteligenciu, dokáže uložiť vaše logo návrhy ako JPEG a PNG, ako aj vektorové súbory, ako sú SVG a EPS. Looka vás prevedie celým procesom návrhu loga - môžete pridať určité prvky, ktoré chcete priradiť k svojej značke a zahrnúť ich prostredníctvom ikon a symbolov. Okrem toho si môžete vybrať celkový dojem, ktorý má logo vytvárať, a tiež farebnú schému, ktorú preferujete. Po navrhnutí loga ho viete použiť do šablón pre sociálne siete a pod.[Looka] CanvaCenovo dostupná varianta pre dizajnovanie a branding. Canva využíva viac drag-and-drop prístup, ktorý vám umožňuje vybrať rôzne tvary a šablóny a prispôsobiť ich tak, aby vyhovovali vašim požiadavkám na dizajn značky a loga. Ide o jeden z najlepších bezplatných dizajnérskych programov. Ak je bezplatná verzia pre vás obmedzujúca, Canva Pro je skvelou alternatívou na navrhovanie loga, brand materiálov alebo infografík. S Canva máte tiež možnosť nahrať a zahrnúť svoje vlastné obrázky. Tieto obrázky môžete použiť na začlenenie vlastných tvarov a ich vrstvenie, aby ste vytvorili logo, ktoré najlepšie vyhovuje vašim obchodným cieľom. Canva je jednoduchý a ľahko použiteľný softvér, ktorý sa vyhne krivke učenia, s ktorou sa mnohí používatelia stretávajú so softvérom Adobe či Affinity. A hoci nie je Canva ani zďaleka tak všestranná ako Illustrator, svoju prácu pri logo tvorbe rozhodne zvládne. [Canva] Wix Logo MakerWix Logo Maker je fantastické riešenie pre každého, kto nemá dizajnérske zručnosti, ale vie, čo sa mu páči. Dostatočné, ale nie príliš široké možnosti prispôsobenia loga uľahčujú rýchle vytvorenie dizajnu na profesionálnej úrovni. Začnite zdieľaním informácií, ako je názov vašej firmy a oblasť podnikania, a Wix Logo Maker automaticky vygeneruje celý rad log, z ktorých si môžete vybrať. Potom upravte text, ikonu a paletu farieb podľa svojich predstáv. [Wix Logo Maker] ZáverNávrh a tvorba loga môže byť zložitý. Počas celého procesu je potrebné mať na pamäti veľa dôležitých komponentov. Ak chcete vytvoriť najvhodnejšie logo pre svoju značku, nezabudnite identifikovať a začleniť hodnoty vašej značky a celkové posolstvo, ktoré chcete odovzdať. Keď budete mať v tomto jasno, výber softvéru, ktorý najlepšie vyhovuje vašim požiadavkám a zručnostiam, bude menšou výzvou. Zoznam nástrojov spomenutý v texte vám má pomôcť vybrať čo najlepšie.

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách